Последните дни със сигурност на стената във Facebook ви се е появила публикацията за разрушаването на старинна уличка във Велико Търново.
Постът изглежда така и посланието му гласи „Старинната част на Велико Търново. Маха се 200 годишен калдъръм за да се усвоят европейски пари за асфалт! Споделяйте!“

За дни новината активно се разпространява от стотици потребители във Facebook, които естествено се възмущават на ситуацията. Проверка на Economic.bg показа, че десетки хора са ангажирани в споделянето на снимката във всякакви видове групи - политически, културни, социални и икономически.
Най-активни във фейк-кампанията, очерняща Велико Търново, са страниците „Древна България“ и „7 дни България“, която има близо 140 000 последователи. Всеки опит със снимка и коментар да бъде показана вече готова улица с пренареден калдъръм и завършен ремонт бива моментално посичан от администраторите на двете страници.
„Гръмката“ новина се оказва фалшива, защото никъде в града калдъръмена настилка не се сменя с асфалт, както се внушава с постовете.
Всяка от улиците с каменна настилка е разкопавана за подмяна на старите, изгнили и ръждясали водопроводи, които са на възраст между 50 и 60 години, предава кореспондент на Kmeta.bg. След приключване на дейностите калдъръмът се пренарежда отново, монтира се енергоспестяващо улично осветление, пожарни кранове, парапети и др. Общата инвестицията само във водопроводите, които ще бъдат с обща дължина 8 километра, е над 4 млн. лв и е осигурена от правителството. А в основния ремонт на 38-е улици, тротоари, площадни пространства и други елементи на инфраструктурата, се влагат 8 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“.
РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени