Преди време писах, че канабисът може да спаси Северозапада. Узаконяването му във Видин, Монтана и Враца би дало мощен тласък на тази тъй клета част на майка България. Ще реши проблема с пустеещите земи и безработицата, ще привлече туристи от страната и чужбина, ще стимулира малкия и среден бизнес в сферата на услугите – барчета и кафенета, ресторанти, квартири за гости, хотелчета... Освен всичко друго това ще е и възстановяване на историческата правда и завръщане към изкоренените насилствено традиции на района. 
Преди Втората световна война канабисът е бил нещо съвсем естествено за Северозапада. Викали са му гръсти, или просто коноп. Правели са чували и въжета. Нишките, извлечени от мъжките растения, са се предяли и тъкали. Каквото остане от стъблата – викали са му паздери и изсушени са ги ползвали за подпалки през зимата. Цветовете на женските растения се провисвали на дълъг канап, навързани като пиперки. Ползвали са ги за... пушене. А в Мездра и околността даже дъвчели семената. Имало конопени фабрики навсякъде из района. Във Видин била най-голямата – със стотина работници. Коноп се гледал и по къщите. От Вълчедръм, Ломско, до Извор махала, Кулско, хората си садели по половин-един декар гръсти за какво ли не. Канабисът се ползвал и срещу къртици, и за главобол. На тия малки нивички им викали гръстелници. Питайте старите хора, ако не вярвате. По царско време, та чак до Вълко Червенков Северозападът се е отличавал с богата и процъфтяваща конопена култура. А самото растение било сред най-популярните и почитани от хората в този край. 
Докъм средата на 50-те години у нас е имало повече от 250 хил. декара, засети с коноп. После дошла новата мода и от Централния комитет на партията разпоредили на ТКЗС-тата вместо коноп да сеят вече само лен. С течение на времето на конопа му излязло лошо име. Но вече има преосмисляне в световен мащаб. Процесът на легализация върви с бързи стъпки навсякъде по света от Европа до САЩ. Световни научни институти са категорични за медицинските качества на растението, а конопеното семе се определя като една от храните на бъдещето. 
Преди 3 години Valery Naidenov написа в списание TREND "Тревата ще спаси туризма". Идеята му бе, че България има шанс да поведе хорото в Европа, тъй като марихуаната е следващият голям бизнес, който вероятно ще замени тютюна. А както във всеки бизнес най-много ще спечелят първопроходците. Затова предлагаше да наложим овреме свои национални марки “Джебел джойнт” или “Родопа спешъл”. Но аз мисля, че можем да започнем с “Ломска резерва”, която със сигурност ще е много по-добра от ГМО “Резервата на Уили Нелсън”, с която американците се готвят да ни превземат маркетингово. А най-добре - “Баба Вида коз”.
 Време е да бъдем шовинисти!

РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени