За осъществяване на инициативата
БАНКОВА СМЕТКА
Банка ДСК
IBAN: BG49STSA93000025181669
BIC: STSABGSF
(Христо Георгиев, паметник на загиналите деца)
В последния месец принос за построяването на паметника дадоха: Илия Кирилов - 100 лв., Надежда Панушева (100), Георги Минчев (200), Георги Дуков (100), Любен Димитров (1000), Димо Димов (100), Ана Божанкова (40), Василка Русинова (500), Петър Стоев (1400), Динчо Турийски (50), БАС-Пирдоп (1000), Иван Бегликчиев (40), Хрисина Матуска (50), Есперо Станковски (100), Венелина Стилова (100), Петър Петров (200), Николай и Петя Шопови (300), Крум Воденичаров (100), Елена Воденичарова (100), Яна Воденичарова (300), Дешка Черковска (100).
Наши читатели продължават да изпращат свои спомени и коментари за невинните невръстни жертви на годините до 1944 г. Предлагаме ви едно такова писмо.

Двете овчарчета
Филип КУТИН
Искам да кажа няколко думи за две от децата, жертви на фашизма, и за техния палач, чието име е изписано на възпоменателната стена на "репресираните от комунизма" пред НДК. Децата са Васил и Сава Кокарешкови от Белица, Разложко. А палачът им е убил и много други антифашисти - партизани и ятаци: "Черният капитан" Николчев, от когото е пропищяла в онези години цялата Разложка околия. Да бъде изписано, че е "репресиран", е кощунство!
Двете овчарчета Васил и Сава Кокарешкови били ятаци на партизаните, били предадени, арестувани и попаднали в ръцете на този кръволок кап. Николчев. Били са жестоко измъчвани. Една от версиите къде и как са умъртвени гласи, че в полицейското в Разлог се намерил добър човек и когато дошъл родителят на децата, той му дал глинен съд с част от ръката на едно от тях. С този глинен съд децата били погребани в Белица.
Техният палач бил арестуван след 9 септември и когато дошла жена му с бебе на ръце да се сбогува с него, той поискал да му отвържат ръцете. Охраната била готова да го направи, но началникът им забранил с думите: "Ако му освободим ръцете, може всички ни да избие и да избяга!"
Дали този палач е получил справедлива смъртна присъда от Народния съд? Не, не е. Това не е станало, защото заминал на фронта. След години поискал присъдата му от Народния съд да бъде отменена, но и това не е станало. Сега и Николчев, и синът му - бил станал професор, са облагодетелствани с думата "репресирани".
В акцията за паметник на децата ще се включа съобразно скромните ми пенсионерски и инвалидни възможности. За децата герои има народна песен "Двете овчарчета", която Руска Стоименова, Николай Кивчев и... моя милост изпълняваме при чествания в районната организация на БСП в "Красно село".      

"Деца ли бяха или терористи?"

 В. "Марица", 12 май 2015 г.
Децата се държат твърдо, не отронват нито дума. На 7 юли са заклани от жандармериститe. За да заличат следите на престъплението, жандармеристите нахранват кучетата с телата им.
Един от убийците им - кап. Николчев, прави следните признания пред Народния съд: "Двамата братовчеди Сава и Васил Кокарешкови побързахме да ликвидираме. Един от жандармеристите се вмъкна в стаята, където момчетата бяха задържани, и ги закла. Страхувахме се да не се открият телата им, защото бяха малолетни и ги унищожихме без съд. Затова дадох нареждане да не се оставят следи от убийството. По-късно ми докладваха, че с телата на момчетата жандармеристите са хранили цяла седмица кучетата. Така от ятаците не остана нито следа..."

РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени