Япония – това е практически единствената страна в света, която е затворена за мюсюлмани и е официално затворена за разпространението на Исляма. Официалната имиграционна политика за идващите от мюсюлманския свят не се отличава от тази за прииждащите от другите  държави. Но, на практика визите, издавани на мюсюлмани са голяма рядкост. Работна виза не могат да получат дори мюсюлмани лекари, инженери, представители на чуждестранни компании, чиито предприятия се намират на територията на Япония… Не е грешно да се каже, че Япония е “ страна без мюсюлмани“.

JQ0VyA6RYwU

ИСЛЯМЪТ В ЯПОНИЯ. МЮСЮЛМАНИТЕ В ЯПОНИЯ.

За съжаление отсъстват достоверни данни за броя на мюсюлманите в Япония. Едни източници твърдят, че те наброяват около 30 000, други- че са едва няколко стотин. Възможно е във втория случай да са преброени само практикуващите мюсюлмани. Отговор на този въпрос дава бившият президент на Ислямската Асоциация на Япония Абу Бакру Моримото. Той казва следното: “ Ако се вземе максималното, дори онези, които са приели исляма, например само, за да сключат брак и тези, които реално не практикуват, то числеността на мюсюлманите в Япония ще наброява няколко хиляди.“

Yr9bASZ5opE

Когато попитали лидера на мюсюлманската общност на Япония Нур ад-Дин Мори какво е съотношението между мюсюлмани и другото население на страната, той отговорил : “ Един на  сто хиляди“.

Населението на Япония е 130 милиона души, а мюсюлманите в страната са около 1300. Даже  тези мюсюлмани, които са получили виза, живяли са много време в страната, имат съвсем нищожни шансове за получаване на гражданство.

ekCWZtGiTYs

В Япония официално е забранено да се призовават хората към изповядване на Ислям . Всякакъв подобен стремеж да привлечеш околните към своята вяра, както и всякаква дейност насочена към постигането на тази цел влече след себе си опасност от депортация или дори затвор.

ДЖАМИИТЕ В ЯПОНИЯ

Арабски почти не се преподава. Дори Токийският международен университет не предлага курсове по арабски. Да внесеш Коран в Япония също е практически невъзможно. Разрешено е да се внесе със себе си само един екземпляр на „адаптиран“ текст на японски.

В Япония има само две джамии Токио Джама  Масджид и джамията Кобе.

Rgq7pJSgBts

 Мюсюлманите организират молитвени стаи по домовете си. Такива има около 30-тина на брой.

Японското общество счита, че мюсюлманинът трябва да се моли у дома си. За извършването на намаз на обществено място може да се получи глоба, а за “ сериозно“ нарушение японската полиция може да вземе мерки за депортация.

Ch7-jVJBQjo

Много често японските компании дебело подчертават, че не желаят да имат мюсюлмани сред своите работници. Дори намирането на халална храна в Япония е крайно трудно.

Японците възприемат Исляма, като „странна и опасна“ религия. Любопитен факт е, че самите японци въобще не се усещат, че ограничават правата на мюсюлманите. Япония поддържа добронамерени отношения с арабските страни, които доставят нефт и газ, но въпреки това запазват негативното си отношение към Исляма.

Бизнесът си е бизнес, но Ислямът трябва да остава зад пределите на страната, считат те.

При всичко това трябва да се отбележи, че от мюсюлманите в Япония не е било извършено нито едно престъпление за последните 30 години…

РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени