В отдалечения сибирски регион Якутия, повече от сто километра навътре от Арктическия кръг, се намира малкият град Верхоянск.
Зимната температура тук редовно пада до минус петдесет градуса по Целзий. Това е толкова студено, че "никой не може да остане навън за повече от 15 минути".
Единственият начин човек да се предпази от студа е да се облече в дебели кожи от животни и да не спира да се движи, посочва Amusing Planet.
Верхоянск е основан от казаците през 1638 г. Местоположението му на горното течение на река Яна е това, което дава името на града, което грубо се превежда от руски като "града на Горна Яна".
По време на съветската епоха Верхоянск служи като място, на което политическите затворници са изпращани на заточение. Днес техните потомци, както и няколко якутски ловци, съставят цялото население на града от 1300 души.
Верхоянск е един от най-изолираните градове в тази област. Все още няма пътища, водещи до него. През зимата, когато целият регион е замръзнал, можете да следвате хода на ледената река Яна, шофирайки през вкочанените от студа блата.
През лятото, когато реката се разтопи и блатата се размразят, единственият начин да се достигне до Верхоянск е с хеликоптер.
През най-студените дни жителите на града избягват да излизат навън. Те се отопляват с дърва, а топла вода се изпомпва от централната отоплителна инсталация, която работи денонощно през зимата. Тези, принудени все пак да излязат, се топлят на огнища в крайпътни хижи и не гасят двигателите на автомобилите си.
Училищата остават затворени, когато температурите паднат под минус 55 градуса по Целзий.
Въпреки суровата зима, лятото в района е изненадващо топло с дневни температури над 30° C през юни, юли и август, като не е необичайно. Верхоянск държи рекорда за най-голям температурен диапазон на Земята между лятото и зимата - над сто градуса по Целзий.
Най-ниската температура, регистрирана във Верхоянск, е -67.8° C, измерена в три поредни дни през февруари 1892 г.
От друга страна, на 25 юли 1988 г. във Верхоянск е регистрирана температура от 37.3° С, при което се получават температурен диапазон от 105° С - най-големият в света. На планетата Земя само в Оймякон и Якутск са регистрирани температурни диапазони, по-големи от 100° C.
В действителност, Верхоянск и Оймякон са вечните съперници за титлата най-студено населено място на Земята, въпреки че Оймякон е единственият, който привлича вниманието на медиите и туристите.
Намиращ се недалеч от магистралата Колима, Оймякон е винаги достъпен по шосе, за разлика от Верхоянск. Градът разполага и с хотели, както и с местната атракция - Gulag Museum.
В Оймякон е регистрирана температура от -67.7° C на 6 февруари 1933 г., която е с една единица по-ниска от измерените във Верхоянск -67.8° C.
Въпреки това, измерването в Оймякон се счита за по-точно, защото е направено с живачен термометър, а не въздушен, при който е  допустима грешка от около 0.2° C - достатъчно, за да се оспорват резултатите.
profit.bg
РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени