Днес социалните мрежи са пълни с бодибилдъри, фитнес инструктори, фитнес модели и всякакви други спортисти, които ни мотивират да се довлечем до най-близките зала или парк и да размърдаме мускулите изпод обвивката от пържени картофки и пици.
Няма как снимките преди и сега, които се въртят из виртуалното пространство да не ни мотивират поне малко.

На едната снимка виждаме хърбаво момченце с бицепс като грахово зърно, а на следващата снимка само година по-късно – здравеняк с изваяни форми. Вляво на снимката стои пухкаво момиче със срамежлив поглед, а вдясно самоуверена жена със стегнато тяло и повдигнато дупе.
Кой не би се мотивирал от такива снимки и модели за подражание?
В миналото както Интерент, така и бодибилдингът все още не са съществували, но въпреки това е имало хора, които да мотивират останалите да се грижат за тялото си.

В началото на ХХ в., се появяват професионалните „здравеняци“ с големи мускули,
които тренирали, за да забавляват и мотивират публиката със своите свръхчовешки умения.
Професионалните здравеняци са плод на индустриалната революция. След появата на офис позициите и работата във фабрики, се заражда и въпросът как това се отразява на телата и мъжеството на мъжете.

Юген Сандов
Юген Сандов Източник: Rarehistoricalphotos

Затова се появяват тези фигури, които с големите си мускулести тела да мотивират останалите да вдигнат щангата и да не загбуват мъжеството си.

Юген Сандов се превръща в бащата на съвременния бодибилдинг

Роденият в Прусия с името Фрийдрих Мюлер германец приема псевдонима Юген Сандов и започва да тренира усилено, извайвайки божествено тяло с изразена мускулатура. Той започва да дава участия, на които да показва уменията и постиженията си.

Сандов се превръща в символ на мъжество и сила и дори е наричан „най-силният мъж в света“ за времето си.

Юген Сандов
Юген Сандов Източник: Rarehistoricalphotos

И така след като идеята за перфектно тяло и свръхчовешка сила се развива и разпространява по света, на 16 януари 1904 г. се провежда първото мащабно състезание по бодибилдинг в Мадисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, САЩ. Печели го Ал Трелоър, който е обявен за „Най-перфектно развитият мъж в света“.

Източник:www.vesti.bg
РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени