Разпадането на бивша Югославия беше огромна хуманитарна трагедия, каквато Европа не беше виждала от Втората световна война насам. Войната влезе във всеки град и дом и беше причина за катастрофа, която малцина можеха да си представят само няколко години по-рано.
Прикрепен като стена до Адриатическо море, красивият и магически Далматински бряг на Хърватия е бил сред основните бойни полета по време на унищожителната война между хървати и сърби. Световноизвестният курорт Дубровник, в който днес се снимат хитови сериали като „Игра на Тронове“, заради който милиони туристи посещават страната, е можел да служи за пример колко големи и катастрофални са били щетите, които регионът е понесъл по време на хърватската война за независимост от 1991 г. до 1995 г.

По време на войната са съществували множество карти, които са представяли индекс на унищоженията и разрушенията. Черните триъгълници са означавали повреден или сринат покрив, червените кутии са локализирали пожари, а черните точки са служели за обозначаване на успешни артилерийски удари и попадения. В огромната си част повредите са вече ремонтирани, но от много високи места около града ясно може да се види къде са попадали бомбите, благoдарение на чисто новите и ярко оцветените покриви.

Докато Дубровник е един напълно възстановен град, в който спомените от война са силно избеднели, усещането за военен скорошен конфликт все още присъства на много места в страните от бивша Югославия – най-вече в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватска. Никъде другаде обаче този спомен не е по-жив и очевиден, отколкото в Купари – малък курорт от времето преди големите промени, разположен само на 10 километра източно от Дубровник.

Купари някога е бил изключително популярен курорт. Това ваканционно селище е отворено за туристите за първи път през 1919 г., когато чешки инвеститор построява голям и луксозен хотел на брега на морето. Към онзи момент държавата Хърватия е била част от новосъздаденото само година по-рано Кралство Югославия, след като по-рано се откъсва от вече получилата смъртната си присъда Австро-Унгарска империя, която спира да съществува след края на Първата световна война. Тухлените стени, наклонените стълбове и неокласическия стил на споменатия първи хотел в Купари напомнят за австро-унгарската връзка и минало на Хърватия.

През 60-те години на миналия век Йосип Броз Тито – върховният военен и политически лидер на Югославия, решава, че курортът Купари е идеалното място, където да бъдат изпращани висшите офицери на лятна почивка. През следващите две десетилетия в Купари са построени още пет хотела с леглова база над 2000 легла – единствено за офицери и техните семейства. Близо до хотелската зона, точно до крайбрежието, е построен къмпинг с още три малки хотела, вили и жилищни сгради. Хотелите в Купари са можели да настанят едновременно над 4 500 гости.

Всички хотели са били разположени в близост до плажа и с директeн достъп до него, а районът около почивните станции е обгърнат от типична средиземноморска свежест. Изкуствено създаденото градче, разположено на пешеходно разстояние от хотелите, е било изградено от административни сгради, болница и други основни центрове. Малко по-далеч от хотелите, в края на крайбрежната алея, е била създадена отделна група сгради, включително жилищни блокове и вили, както и няколко подземни структури, където са се срещали висши правителствени служители.

В продължение на десетилетия Купари е символ на спокойствието, почивката и мечтаните летни безгрижни дни
До един, в който всичко се струва. Деня, в който избухва хърватската война за независимост в последния ден на март 1991 г. През лятото на същата година доминираната от сръбски националисти Югославска народна армия се премества близо до Дубровник и започна да бомбардира историческия град. След няколкомесечни сражения Югославска народна армия е завладявал почти всички полуострови по брега на Адриатическо море. Единственото изключение е самият Дубровник. През следващите месеци и години Дубровник и Купари са подложени на тежък артилерийски огън и дъжд от бомби, които оставят белези, които в Купари не са зараснали и до днес.

Най-големият хотел в Купари е погълнат от пламъци. Хотел „Пелегрин“ пряко ударен няколко пъти и интериорът му е опустошен. Хотелът е използван за временно настаняване от военнослужещите от Хърватската армия. След като Югославската народна армия успява да завладее Купари и да прогони хърватските бойци от града, сръбската армия доразграбва каквото е останало в хотелите в Купари.
През 1998 г. хърватската армия създава база в курорта, използвайки три от хотелите в градчето
През 2001 г. военните напускат окончателно района и е стартиран процесът на приватизация на курорта. Кухите обвивки на хотелите на някога великия курорт, са изоставени като паметници на едно по-тъмно минало. Всичко останало в сградите – от плочките до медните тръби е „прибрано“ от местните жители.

Това, което е останало, прилича на призрачен град без бъдеще, но с твърде много минало. С течение на времето природата започва да се завръща в района на петте хотела. В стаите и лобитата, които някога са били изпълнени с блясък, красота и пищна украса, сега растат бръшлян и плевели. Множество дървета са са израснали в бившите приемни зали, а задимените баровете сега са дом на бездомни котки. Поради странен и забавен ироничен обрат на съдбата един от старите хотели сега се използва от местния клуб за по пейтбол като бойна база, в която се организират състезания и престрелки. Днес боевете не нараняват или убиват никого.

Всички хотели и пейзажи изглеждат като част от компютърната игра Call of Duty
След края на войната Дубровник постепенно е възстановен, завръщайки се към старата си слава, но малкото световнонеизвестно курортче Купари остава белязано, унищожено и окончателно затворено.
Kupari, Croatia
Миналата година бившият военен курортен град беше закупен от частна компания, която проявявала интерес към развитие на региона. Според местният хърватски вестник Дубровник Тайм всички съществуващи хотели в Купари ще бъдат унищожени, за да може да бъде освободено място за изцяло нов петзвезден курорт, който ще запази името Купари, но всъщност ще бъде курорт от последно поколение, който ще се опита да привлече платежоспособни туристи от Западна Европа и Съединените американски щати.

itravel-bg.com

РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени