Константинопол е най-големият и богат град в Европа от V-ти до началото на XIII-ти век, когато  Византийската империя постепенно упада и финално е завладяна от Османската империя.

Император Константин е владетелят, който се влюбва в града и си поставя за задача да достигне архитектурната слава на първоначалната столица, говорейки за него като за Нов Рим. Тази символична авантюра на императора отразява цялостното желание за промяна. Идеята е столицата да бъде преместена на друга по-стратегическа локация. През 330 г. сл. Хр. е решено новата столица да бъде Константинополис (град на Константин на византийски гръцки), днешен Истанбул.
Масивните защитни системи на новата столица са изцяло копирани от тези на Рим. Всички важни за римския живот сгради са изградени и в Константинопол. На първо място несъмнено трябва да се отбележи великолепната гръцка православна катедрала на Света София. Имайки предвид невероятната любов на римляните и гърците към игрите и състезанията, не бива да ни изненадва наличието на огромен и феноменален за времето си хиподрум, който е с капацитет от близо 100 000 души.
Константинопол е имал легендарна слава още, когато е изграждан с идеята да бъде новата столица. Градът е наричан Рома Константинополитана. Величието му достига до толкова високи мащаби, че мнозина историци и съвременници свидетелстват, че новата столица придобива митичен статут. Често е наричан с престижни имена като Базилеус (Кралицата на градовете) и Мегаполис (Великият град).
Вдъхновен от богатството и сложната и величествена архитектура и градски елементи, необикновеният художник Антоан Хълбърт е създал цяла колекция от илюстрации. Те изобразяват историческия вид на последния велик римски град в неговите най-внушителни и проспрериращи дни от IV-ти до XIII-ти век.
Насладете се на тези уникални визуални възстановки на един от най-епохалните градовете в световната история.


Морският бряг и неговите архитектурни шедьоври
„Света София“ – Църква на светата Премъдрост Божия
Изключителните и изчистени форуми, площади и обществени сгради
Извисяващите се над града колони и паметници

РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени