Европейското първенство през 2004г. в Португалия бе последният голям шампионат, на който „лъвовете“ се класират за участие. Преди почти 14 години за последно феновете на футбола в страната ни очакваха с нетърпение голям футболен форум, на който ние участваме. Може да се каже, че това бе последният силен отбор на България, който се мереше успешно с най-добрите състави на Стария континент.
България попадна в трудна квалификационна група с отборите на Хърватия, Белгия, Естония и Андора. В тази група постигнахме 5 победи, 2 равенства и само 1 поражение от Хърватия в последния двубой, който бе без значение за класирането ни на европейското първенство. В квалификациите отбелязахме 13 попадения и допуснахме само 4 и спечелихме групата със 17 точки.
На европейското първенство обаче попаднахме в изключително тежка група с отборите на Швеция, Дания и Италия, където допуснахме 3 загуби и отбелязахме само едно попадение. Все пак в момента с умиление си спомняме за родните национали, които гастролираха по терените в Португалия и участваха сред най-добрите отбори в Европа.
В следващите редове ще ви представим къде са сега последните български футболисти, които играха на голям футболен форум.
Здравко Здравков
Той бе един от най-добрите ни вратари от близкото минало и заслужено бе титуляр на вратата на „лъвовете“. Освен солидна кариера в родния шампионат, той игра и в Турция. За последно носи екипа на Ризеспор преди повече от 10 години, когато се отказа от футбола. В момента се намира в Китай, където е треньор на вратарите на Ханджоу Грийнтаун.
България 2004
Националите започнаха със загуба от 5:0 срещу Швеция.
Илиан Стоянов
Коловати, както е познат още Стоянов, направи една добра кариера като защитник. Той бе от основните бранители на отбора, който участва в Португалия и след това продължи да играе в националния отбор. В кариерата си той е играл за ЦСКА и за Левски, а в чужбина направи добра кариера в Япония. След отказването си от футбола през 2011г. той остана да живее в Япония, където развива собствен футболен отбор за деца, наречен Стоянов.
Росен Кирилов
Още един основен защитник в онзи невероятен национален отбор на България. Кирилов премина през ЦСКА и Литекс в родината, а зад граница игра за Аданаспор, АПОП и Васлуй, което бе и последният му отбор. След отказването си от футбола той беше асистент в ЦСКА, а сега е асистент във Витоша Бистрица.
Педраг Пажин
Сръбският футболист бе част от няколко футболиста от западната ни съседка, които взеха български паспорт и защитаваха трибагреника. Той игра за кратко в Левски и направи стойностна кариера в чужбина, а в края на кариерата си се завърна отново в България. Той за кратко бе асистент в няколко български клуба, а в момента е изявява най-често във Фейсбук, коментирайки актуалните въпроси и проблеми в родния футбол.
Владимир Иванов
Той има само 6 двубоя за националния отбор на България, но два от тях идват в Португалия на европейското първенство. Цялата му кариера преминава в България, като подписва договор за Борусия Мьонхенгладбах, но така и не записва двубой за немския колос. След отказването си от футбола през 2009г. в тима на Славия, той става част от състава. Той е наставник на отбора през сезон 2016/17, а сега е помощник при „белите“.
Златомир Загорчич
Друг сръбски футболист, който записа мачове за националния отбор на България. Той цели 23 пъти е защитавал родния трибагреник, като записа два двубоя в Португалия. В страната ни той на два пъти игра в Литекс, а също така премина и през швейцарския Лугано. След отказването си от футбола той има и добра треньорска кариера, като води Литекс, а сега е наставник на Славия.
Ивайло Петков
Още един стабилен защитник от близкото ни минало. Петков има 64 мача за националния отбор на България и 3 попадения, като последно игра през 2009г. В родината ни той направи име с Литекс, а в чужбина игра в Турция и Русия. В момента той е спортно-технически директор на Дунав Русе.
Кирил Котев
Той записа 13 двубоя за националния отбор, като по време на европейското първенство бе едва на 22 години. В продължение на редица години той играе в родния шампионат, като се представя на едно добро ниво. Пробва и китайска авантюра, като записа един сезон в Далиен. За последно игра за Локомотив Пловдив в родния елит през миналия сезон, а сега играе в ЦСКА 1948 в трета лига.
Мариян Христов
Един невероятен български полузащитник, който направи стойностна кариера в Германия за отборите на Кайзерслаутерн и Волфсбург. За националния отбор на България той изигра 45 мача и отбеляза 4 гола. След отказването си от футбола той бе треньор в Балкан Ботевград, а от 2013г. работи на различни постове в Левски.  Той е единственият български футболист, който става шампион на Германия.
Георги Пеев
Бившият национал на България изигра 54 двубоя за националния отбор на България. Той направи невероятна кариера в чужбина. Цели 5 сезона той игра за украинския гранд Динамо Киев, където той стана легенда.  След отказването си от футбола той се отдръпна от тези среди и заяви, че не иска да стане треньор. Наскоро той се разведе с дългогодишната си съпруга Боряна.
Бербатов и Стилиян Петров
Стилиян Петров

Един от най-добрите футболисти, които страната ни е виждала в близкото минало. Той е рекордьор по мачове за националния отбор – 106 и бивш капитан на трикольорите. Той прави много добра кариера извън граница, като играе в грандове като Селтик и Астън Вила, където става капитан. През 2012г. той се разболява от коварна болест левкемия и това го кара да прекрати кариерата си . Все пак той пребори коварната болест и се завърна като футболисти. В момента той се обучава да стане треньор, като наскоро взе лиценз А на УЕФА.
Милен Петков
Бившият футболист на ЦСКА, АЕК, Черно море и други силни отбори записа 41 двубоя за националния отбор на България. След европейското в Португалия той не записа нито един двубой с екипа на „лъвовете“. В края на кариерата си се завръща в родния Добруджа, където играе за малко. Преди по-малко от година стана директор в Добруджа.
Велизар Димитров
Бившият футболист на ЦСКА, който направи солидна кариера в Металург Донецк, отбеляза 4 гола за националния отбор на България в 31 мача. След края на кариерата си той става член в надзорния съвет на ЦСКА и е скаут в отбора на „армейците“.
Даниел Боримиров
Легендата на Левски записа 69 мача за националния отбор и изигра един двубой в Португалия. Той игра 9 години в Левски на два периода, като между тях игра 9 години за Мюнхен 1860. След края на кариерата си той остана в тима на Левски. В момента той е директор на ДЮШ на „сините“.
Мартин Петров
Той бе авторът на единственото попадение на европейското първенство в Португалия. Той записа 90 двубоя и отбеляза 20 гола в националния отбор на България. Петров направи невероятна кариера в чужбина, като игра за отбори като Сервет, Волфсбург, Атлетико Мадрид, Манчестър Сити, Болтън и Еспаньол, а в края на кариерата си игра в ЦСКА. В края на миналата година стана ясно, че Мартин Петров е измамен от бившата си банкерка с 3.8 милиона лева, които тя е откраднала от сметката му и води дело срещу банката за връщане на сумата.
Димитър Бербатов
Родният национал стана голмайстор за всички времена.
Димитър Бербатов
Най-голямата звезда на отбора. Бившият футболист на Манчестър Юнайтед е рекордьор по попадения с националния екип с 48 отбелязани попадения. Той направи бласкава кариера, като игра за Манчестър Юнайтед, с който спечели Висшата лига и стана голмайстор в шампионата. Той има и два загубени финала в Шампионската лига и един, в който не бе включен в групата. В края на кариерата си той играе в по-екзотични отбори, като за последно игра в Индия за Керала Бластърс. С нетърпение очакваме решението му за бъдещето на кариерата му.
Зоран Янкович
Третият сръбски футболист, който бе част от националния отбор на европейското първенство в Португалия. Той записа 30 двубоя и отбеляза 2 гола с екипа на „лъвовете“. Той направи добра кариера с отбора на Литекс. В момента той е помощник в националния отбор на Тайланд.
Здравко Лазаров
„Електричката“, както е известен още той, също направи една добра кариера зад граница, носейки екипите на отбори в Турция и Русия. В България той игра за редица отбори – Локо Септември, Янтра, ЦСКА, Миньор Перник, Левски, Славия, Черно море, Локомотив Пловдив, Монтана и последно игра в Хебър. Сега той е помощник в отбора от Пазарджик.
Валери Божинов
Той бе младата звезда на родния футбол по това време и му се приписваше бляскаво бъдеще. Той все пак игра за отбори като Ювентус и Манчестър Сити, но кариерата му тръгна в лоша посока. Той бе на 18 години в Португалия, където записа 44 минути. В момента той се намира в отбора на хърватския Риека.
Владимир Манчев
Бившият нападател на ЦСКА записа едва 14 минути на европейския шампионат. Той направи добра кариера зад граница, играейки в Лил, Леванте, Валядолид и Селта. След края на кариерата си бе асистент в ЦСКА и в юношеските формации на „армейците“, а за кратко бе треньор и на Нефтохимик. В момента е скаут на ЦСКА.
Треньор – Пламен Марков
Той бе архитектът, който класира отбора на европейското първенство по футбол. Родният специалист в момента е спортен директор на ЦСКА.
Източник:https://read4sport.com
РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

Най-четени